SULKY műtrágyaszórók a precíziós gazdálkodás szolgálatában

SULKY műtrágyaszórók a precíziós gazdálkodás szolgálatában

Precíziós műtrágyaszórók, melyek minden tekintetben igazodnak a kor kihívásaihoz, illetve a gazdálkodók szerteágazó igényeihez.

Manapság talán nincs is olyan mezőgazdasági gépgyártó a piacon, aki valamilyen formában ne keresné a válaszokat a precíziós gazdálkodásban felvetődő kérdésekre. Különösen fontos szegmense ennek a területnek a tápanyag-gazdálkodás, hiszen a zóna szintű kijuttatás nagy pontosságot, precizitást igényel mindamellett, hogy az eszköznek minden funkciójában könnyen kezelhetőnek és strapabírónak kell lennie. Ezen kihívások élharcosa egyedi megoldásaival, szabadalmaival a nagy múltra visszatekintő, 1936-ban alapított és hazánkban az AXIÁL Kft. által 1995 óta képviselt francia SULKY vállalat. Műtrágyaszóróik minden tekintetben igazodnak a kor kihívásaihoz, illetve a gazdálkodók szerteágazó igényeihez.

Alaptrágyázáskor és fejtrágyázáskor különös figyelmet kell szentelnünk a szegélyterületek és forgók túl – illetve alul dozírozására. A szórásszélesség növekedéséből adódóan ez a hiba faktor is egyre inkább nő, mivel a kezelő szemmértékre egyre nehezebben tudja megítélni, hogy mikor kell zárni illetve nyitni a tolózárakat.

 

 

A SULKY által kifejlesztett STOP and GO rendszer hivatott ezeket a hibákat minimalizálni. A dolog lényege nagyon egyszerű, a GPS-koordináták alapján tudja a rendszer hol szórtunk már a géppel, így az elektromotorok segítségével akkor és ott nyitja a tolózárakat a rendszer ahol arra szüksége van.

Ennek a továbbfejlesztése az az ECONOV elektronika, ami mára a műtrágyaszórás csúcsa. Nemcsak a tolózárak automatikus szabályzására van szükség, hanem a mozgatható kiömlő garatra szerelt elektromotorok segítségével elvégezhető az automatikus szórásszélesség szabályzásra is ráfolyási pont változtatásával. Természetesen a szakaszvezérléssel együtt az oldalankénti mennyiség-szabályzást is meg kell oldani, mert a szakaszok számának csökkentésével a területre kiszórt mennyiséget is csökkenteni kell.

 

 

A mérleg funkció egy másodlagos elem a precízióban, ami segít a beállítás pontosságában, de nem feltétele a precíziós műtrágyaszórásnak, ugyanis a gépen az adagoló súberra szerelt elektromotor szabályozza a mennyiséget – korrigál a mérleg, de a munka oroszlánrészét az elektromotorok végzik – ezzel pedig a helyspecifikus kijuttatás egy GPS-antenna segítségével megoldható, mert meg tudjuk mondani az elektromotornak, hol és mennyit kell nyitni a táblán belül ahhoz, hogy a betöltött műtrágya-kijuttatási térképen meghatározott műtrágya menjen ki.

A széles kínálati palettán belül külön figyelmet érdemelnek a nagyobb üzemméretre kifejlesztett „X” és „XT” jelű gépek. Ezek mellett a kisebb üzemméretre ajánlott „DX” jelű gépeket is beépített mérleggel felszerelve biztosítja a Sulky.

 

Precíziós műtrágyaszóróinkkal kapcsolatban keressék területi képviselő kollégáinkat!

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek